
23 oct. Plosnite de pat
Ploșnițele de pat sunt insecte nocturne, de culoare rosu-brun, care se hranesc cu sânge uman, dar si cu sange cald de la alte animale. Aceste insecte nu au aripi; in timp, prin evolutia lor si-au dezvoltat un corp aplatizat, de asa natura incat sa le permita sa se ascunda în locuri cum ar fi: fisuri din podea, fisuri in pereti, covoare, paturi ai mobilier tapitat, etc. Viata unei plosnite de pat incepe ca ou, ce arata ca un bob de grau, avand o culoare alb-laptoasa. Plosnita de pat femela depune între unu si cinci oua în fiecare zi si poate depune pâna la 500 de oua intr-o viata. Ouale sunt depuse individual sau în mici grupuri si sunt plasate în crapaturi înguste sau fisuri. Un ou are aproximativ 1 mm în lungime si este comparabil ca marime si aspect cu doua granule de sare. In termen de doua saptamâni, oul eclozeaza iar plosnita de pat imatura începe imediat sa se hraneasca.
Mușcătura ploșniței de pat
Ploșnița de pat se hrănește pe pielea expusa si de obicei prefera sa nu se urce pe gazda in timp ce se hraneste. De aceea muscaturile pot aparea ca niste dungi deoarece ele se muta pe marginea pielii expuse in cautarea unui loc potrivit pentru a se hrani. Reactiile la muscaturile plosnitelor de pat pot varia. Unele persoane nu au reactii,iar altele au reactii puternice,senzatii de usturime si mancarime. Pot aparea si reactii serioase (soc anafilactic) desi au fost cazuri destul de rare. Reactia pielii la muscatura poate fi intarziata pana la 2 saptamani,in general daca a fost pentru prima data. In consecinta,daca ati calatorit de curand,este greu de depistat in ce loc a avut loc muscatura.
Boli ce pot fi transmise
Multe studii au fost facute pentru a vedea daca plosnitele transmit boli. In timp ce plosnitele studiate au fost infestate cu o varietate de patogeni,in prezent nu exista evidente ca ele pot transmite acesti patogeni unei noi gazde. Plosnitele au fost implicate in transmiterea Staphylococcus Aureus, desi nu s-a evidentiat ca acestea pot transmite bacteria de la o gazda la alta. Persoanele care au avut mușcături in numar mare, pe o perioada mai mare de timp, au fost depistate cu anemie. Impactul psihologic este destul de mare.Lipsa somnului si simptomele asociate sunt destul de des intalnite la persoanele care au o infestare cu plosnite de pat. Pentru depistarea plosnitelor de pat,echipa noastra are in dotare un dispozitiv special conceput in acest sens.(Bed Bug Monitor) Combaterea plosnitelor de pat se face prin metode non-chimice si metode chimice. Cea mai eficienta metoda non-chimica este tratarea cu caldura peste 50 grade C. Cele mai eficiente metode sunt cele chimice si anume tratarea suprafetelor infestate cu un insecticid. In functie de gradul de infestare si al insecticidului folosit,de obicei este nevoie de mai mult de un tratament,deoarece ouale sunt mult mai rezistente decat nimfele. Daca va confruntati cu mușcături de ploșnițe sau dezvoltati reactii cutanate trebuie sa consultati un medic in cel mai scurt timp. In cazul in care locuinta dumneavoastra este infestata cu plosnite, este imperios necesar sa apelati cat mai curand la un profesionist in dezinsectie si combaterea daunatorilor.